Risico's

Blaasontstekingen en terugkerende urineweginfecties komen vaker voor bij sommige mensen. De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking is het vrouwelijke geslacht hebben: vrouwen hebben veel meer kans om cystitis te ontwikkelen. Een belangrijke reden hiervoor is de lichaamsbouw. Vrouwen hebben een kortere plasbuis hebben dan mannen, zodat bacteriën minder ver moeten reizen om de blaas te bereiken.

Vrouwen die seksueel actief zijn hebben meestal meer urineweginfecties, omdat door seksuele gemeenschap bacteriën in de plasbuis worden geduwd.

Vrouwen die gebruik maken van een diafragma als anticonceptie lopen ook een hoger risico. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of de menopauze kan het risico van een blaasontsteking ook doen toenemen.

Andere risicofactoren bij zowel mannen als vrouwen zijn:

  • Een belemmering van de urinestroom. Dit kan voorkomen bij aandoeningen als een prostaatvergroting of een blaassteen.
  • Veranderingen in het immuunsysteem. Ten gevolge van diabetes, hiv-infecties en tijdens kankerbehandeling. Een verlaagd immuunsysteem verhoogt het risico op bacteriële en, in sommige gevallen, virale infecties van de blaas.
  • Langdurig gebruik van blaas catheters. Deze buisjes kunnen nodig zijn bij mensen met chronische ziekten of bij ouderen. Langdurig gebruik kan resulteren in een verhoogde gevoeligheid voor bacteriële infecties en weefselbeschadiging.