Oorzaken van Blaasontsteking

BacteriŽle cystitis

BacteriŽle blaasontsteking ontstaat meestal wanneer bacteriŽn via de plasbuis binnentreden en beginnen te vermenigvuldigen. Het urine-systeem is ontworpen om dergelijke microscopische invallers buiten te houden. Zo scheidt de blaas een beschermende laag af die voorkomt dat bacteriŽn aan de blaaswand kunnen hechten. Urine heeft ook antibacteriŽle eigenschappen die de groei van bacteriŽn belemmeren. Sommige factoren verhogen echter de kans dat bacteriŽn een infectie veroorzaken.

BacteriŽle blaas infecties kunnen optreden bij vrouwen als gevolg van geslachtsgemeenschap. Tijdens seksuele activiteit worden bacteriŽn via de plasbuis in de blaas geÔntroduceerd. Maar ook seksueel inactieve meisjes en vrouwen zijn vatbaar voor infecties aan de urinewegen, omdat het vrouwelijke genitale gebied vaak de bacteriŽn die kunnen leiden tot cystitis huisvest.

De meeste gevallen van cystitis worden veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli (E. coli), een soort van bacteriŽn die zeer vaak wordt aangetroffen in het genitale gebied. Een nieuwe stam van antibiotica-resistente E. coli is de oorzaak van steeds moeilijker te behandelen blaasontstekingen bij vrouwen.

Voornaamste soorten infecties

De twee belangrijkste soorten van bacteriŽle infecties van de blaas zijn:

Blaasinfecties na geslachtsverkeer

Deze aandoening komt vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, maar komt zelden voor bij mannen van dezelfde leeftijd. Mannen ouder dan 50 kunnen echter wel meer risico lopen op dit soort van urineweginfectie door prostaatvergroting, een vaak voorkomende aandoening die de urinestroom kan blokkeren bij oudere mannen.

Ziekenhuis-verworven of nosocomiale blaasinfecties

Deze infecties vindt plaats bij mensen in een medisch zorgcentrum, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. Meestal komen ze voor bij patiŽnten waarbij een catheter in de blaas werd geplaatst via de urethra. Dit wordt vaak gedaan voor het opvangen van urine, voor chirurgische ingrepen en voor sommige diagnostische testen.

Niet-infectieuze blaasontsteking

Hoewel bacteriŽle infecties de meest voorkomende oorzaak van cystitis zijn, kunnen een aantal andere niet infectieuze factoren tot een blaasontsteking leiden.

InterstitiŽle cystitis

De oorzaak van deze chronische ontsteking van de blaas, ook wel pijnlijke blaas syndroom, is onduidelijk. De meeste gevallen komen voor bij vrouwen. Deze aandoening - die hier uitgebreid wordt besproken - kan moeilijk te diagnosticeren en te behandelen zijn.

Drug-induced cystitis

Blaasontsteking veroorzaakt door medicijnen. Bepaalde medicijnen, met name de chemotherapie drugs cyclofosfamide en ifosfamide, kunnen leiden tot ontsteking van de blaas.

Blaasontsteking door straling

Bestralingsbehandeling van het bekkengebied kan inflammatoire veranderingen in het blaasweefsel veroorzaken.

Blaasontsteking door een vreemd voorwerp

Langdurig gebruik van een katheter kan leiden tot bacteriŽle infecties en tot weefselbeschadiging, die beide een ontsteking van de blaas kunnen veroorzaken.

Chemische cystitis

Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor chemische stoffen in bepaalde producten, zoals vrouwelijke hygiŽne spray of zaaddodend gel. Deze produkten kunnen een allergie-achtige reactie in de blaas veroorzaken, waardoor ontsteking ontstaat.

Cystitis geassocieerd met andere ziektes

Cystitis kan soms optreden als een complicatie van andere aandoeningen, zoals gynaecologische kankers, ontstekingen in het bekkengebied, endometriose, de ziekte van Crohn, diverticulitis, lupus en tuberculose.