FAQ

Veelgestelde vragen over blaasontsteking

Helpt kruidenthee tegen blaasontsteking?

Fabrikanten van kruidenthees beweren vaak dat hun produkten een desinfecterende werking en een verhoogde urineproductie hebben en raden ze daarom aan ter preventie van blaasinfecties. Meestal gaat het om bosbessenthee, witte dovenetelthee en berkenthee. De doeltreffendheid van deze middeltjes is echter niet wetenschappelijk aangetoond. In ieder geval kan men voor deze produkten stellen: "baat het niet dan schaadt het niet."

Men kan tot op heden niet verklaren waarom, maar veenbessensap heeft wel een bewezen preventieve werking tegen blaasontsteking en kan dus gedronken worden ter voorkoming van cystitis.

Waarom hebben vooral vrouwen last van blaasontsteking?

Vrouwen hebben een kleine afstand tussen vagina en aars. De kans dat bacteriën uit de darm naar de vagina overgaan is hierdoor veel groter. Bovendien hebben vrouwen een korte urinebuis. Bacteriën moeten dus een kleine afstand afleggen alvorens ze in de blaas terecht komen.

Om deze reden hebben jonge meisjes 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens. Bij volwassenen lopen deze verschillen zelfs op tot een factor 50!

Waarom hebben mannen minder last van cystitis?

De mannelijke anatomie zorgt ervoor dat mannen veel beter beschermd zijn tegen infecties van de blaas: de afstand tussen aars en penis is vrij groot, de opening in de penis is erg klein en de droge huid er rond is voor bacteriën geen geschikte broeihaard. Het mannelijke urinekanaal is 5 keer langer dan dat van vrouwen. Omwille van deze grote afstand is de kans veel kleiner dat bacteriën de blaas bereiken.

Mannen met een blaasontsteking hebben dan ook meestal een onderliggende aandoening. Een vaak voorkomend probleem is een vergroting van de prostaat. Die zorgt ervoor dat mannen de blaas niet volledig kunnen ledigen. De achterblijvende urine vormt dan de ideale voedingsbodem voor bacteriën.

{{horads}}

Waarom lopen sommige vrouwen nog meer risico?

Vrouwen die sexueel actief zijn lopen een beduidend hoger risico op het ontwikkelen van cystitis. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat bacteriën tijdens de daad vanuit de vagina in de urinebuis terecht komen en zo makkelijk hun weg naar de blaas vinden.

Ook tijdens de zwangerschap schijnen blaasinfecties vaker voor te komen. Daarom zal men de urine van zwangere vrouwen vaak controleren.

Blaasinfecties en de menopauze

Na de menopauze maken vrouwen nog maar weinig vrouwelijk oestrogeen hormoon aan. Door het wegvallen van dit oestrogeen wordt het slijmvlies in de vagina en de urinebuis dunner en meer vatbaar voor bacteriële infecties.

Vrouwen in de menopauze hebben dus een grotere kans op blaasontsteking.

Terugkerende blaasinfecties

Soms kunnen kinderen blaasontstekingen krijgen die na behandeling terugkeren. Een onderzoek naar een onderliggende oorzaak is dan aangewezen.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van terugkerende blaasontstekingen:

 • Urinaire reflux
  Normaal kan de urine nooit van de blaas terugvloeien naar boven. Een soort klepsysteem verhindert dat de urine in de blaas terugkeert in de ureters of urineleiders en van daar naar de nieren. Bij sommige kinderen werkt dit klepsysteem niet goed en treedt deze terugvloei toch op. Men zal in dit geval operatief ingrijpen.
 • Aangeboren vernauwingen in het urinekanaal
  Sommige jongens worden geboren met vernauwingen in het urinekanaal waardoor de urine niet volledig wordt uitgeplast. De achtergebleven urine kan een voedingsbodem zijn voor bacteriën.
 • Problemen met de behandeling
  Soms komt een blaasontsteking terug omdat de behandeling onvoldoende lang werd uitgevoerd of omdat de bacteriën niet gevoelig zijn aan het gekozen antibioticum.
 • Nierstenen
  Nierstenen kunnen ook voor herhaaldelijke infecties van de blaas zorgen.
 • Verzakking van de blaas
  Door een blaasverzakking blijft altijd een beetje urine achter in de blaas. Die vormt dan een voedingsbodem voor bacteriën.
 • Sexuele activiteit
  De vagina van sexueel actieve vrouwen kan soms zodanig overwoekerd zijn door bacteriën dat de blaas voortdurend blootgesteld wordt aan deze microben.