Behandeling van Blaasontsteking

Cystitis veroorzaakt door bacteriŽle infectie wordt meestal behandeld met antibiotica. De behandeling van niet-infectieuze cystitis is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Behandeling van bacteriŽle cystitis

Antibiotica worden in eerste instantie toegediend bij een bacteriŽle cystitis. Welke medicijnen worden gebruikt en hoe lang hangt af van de algehele gezondheid van de patiŽnt en de bacteriŽn die in de urine werden gevonden.

Meestal verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen na het instellen van de behandeling. Het is belangrijk om toch de hele antibiotica kuur uit te nemen, zelfs indien de symptomen verdwenen zijn, om er zeker van te zijn dat de infectie volledig is uitgeroeid.

Bij terugkerende urineweginfecties kunnen langere antibioticakuren aangewezen zijn.

Blaasinfecties verworven in het ziekenhuis kunnen een probleem vormen voor te behandelen, omdat de zogenaamde ziekenhuisbacteriŽn vaak resistent zijn tegen de gangbare vormen van antibiotica. Verschillende soorten antibiotica kunnen nodig zijn. Er wordt onderzoek verricht naar de ontwikkeling van vaccins die cystitis kunnen voorkomen.

Behandeling van interstitiŽle cystitis

Met interstitiŽle cystitis is de oorzaak van de ontsteking is onzeker. Er is dus geen enkele behandeling die het beste werkt voor alle gevallen. Vaak gebruikte behandelingen zijn onder andere:

  • Ingrepen aan de blaas zoals blaasdistentie Ė waarbij de blaas wordt uitgerokken Ė en chirurgische ingrepen
  • Zenuwstimulatie: lichte elektrische pulsen kunnen bekkenpijn ontlasten en in sommige gevallen de urinaire frequentie beperken
  • Sommige medicijnen die via de mond worden ingenomen of die rechtstreeks in de blaas worden ingespoten.

Het behandelen van andere vormen van niet infectieuze cystitis

Bij overgevoeligheid voor bepaalde chemische stoffen zal men trachten te vermijden om met deze produkten in aanraking te komen. Behandeling van cystitis als een complicatie van chemotherapie of bestralingstherapie richt zich op pijnbestrijding, meestal met medicatie, en het uitspoelen van de irriterende stoffen uit de blaas.

De meeste gevallen van chemotherapie-geÔnduceerde cystitis lossen op nadat de chemotherapie is beŽindigd.

Cystitis veroorzaakt door bestralingstherapie kan terugkeren maanden of zelfs jaren na de behandeling.